skip to content

 

Aangesloten bij;

 

 

 

 

 

 

onze praktijk steunt de stichting SOMOI.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Wat is chronische pijn?

Het mag misschien een schrale troost zijn, maar u bent niet de enige die chronische pijn ervaart. Schattingen spreken van ten minste tien procent van de bevolking. Chronische pijn komt voor bij mensen van alle leeftijden, ook bij jongeren.

 

Pijn is normaal gesproken een waarschuwing van het lichaam. Er is iets niet in orde en daar moet iets aan gedaan worden. Acute pijn heeft meestal een duidelijke oorzaak, bijvoorbeeld een verwonding of infectie. Na een tijdje rust of behandeling van de oorzaak, gaat deze pijn weer over. Acute pijn is dus nuttig.

Pijn kan echter ook chronisch worden. We spreken van chronische pijn, wanneer pijnklachten langer dan drie  maanden blijven bestaan. De oorzaak van de oorspronkelijke pijn is dan vaak niet meer de reden van de pijn en mogelijk is de oorzaak al verdwenen.  De pijn heeft dan geen waarschuwingsfunctie meer en er is geen verband meer met het oorspronkelijke letsel.

 

Chronische pijn in het houdings- en bewegingsapparaat, zoals rugpijn,  komt het meest voor in Nederland. Hoofdpijn komt op de tweede plaats. Andere veelvoorkomende klachten die met langdurige pijn gepaard gaan zijn bijvoorbeeld nek-schouderklachten, fibromyalgie, whiplash, rsi, prikkelbare darmsyndroom, bekkenpijn, postoperatieve pijn, etcetera.

 

Voor meer informatie zie:

http://www.chronischepijn-regionijmegen.nl