skip to content

 

specialisatie;

 

 

 

aangesloten bij;

 

 

 

 

 

 

geregistreerd in;

 

 

 

 

onze praktijk steunt de stichting SOMOI.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Psychosomatische Oefentherapie 

 

Wanneer er een combinatie is van lichamelijke en psychosociale klachten spreken we van psychosomatische klachten. Hulp die zich alleen op de lichamelijke klacht of alleen op de psyche richt geeft vaak onvoldoende oplossing.
De samenhang tussen de lichamelijke klachten en de psychische overbelasting is aanvankelijk niet zo duidelijk. De lichamelijke signalen worden dikwijls eerst genegeerd of verkeerd geïnterpreteerd. Als de klachten na verloop van tijd toenemen, levert medisch onderzoek niet veel op. Een duidelijke medische diagnose is vaak niet te stellen wat een gevoel van onbegrip kan geven.

 

De psychosomatische oefentherapie reikt u nieuwe en verrijkende mogelijkheden aan om uw klacht, uw leven en uw gezondheid positief te beïnvloeden en de oorzaken van ongezonde stress aan te pakken. De psychosomatische oefentherapie richt zich op het herstel van het verstoorde evenwicht tussen spanning en ontspanning en het versterken van de persoonlijke kracht en kwaliteit. Samen met u gaat de therapeut op zoek naar de oorzaak van de klacht(en).

 

Een psychosomatische behandeling bestaat uit:

  • Therapeutische gesprekken, met als doel de problemen helder te krijgen, deze te verwerken, indien mogelijk op te lossen of beter te hanteren.
  • Cognitieve gedragstherapie, waardoor u meer inzicht krijgt in uw gedachten, emoties en handelen en leert er beter mee om te gaan.
  • Therapeutisch lichaamswerk, door middel van ontspannings-, adem- en aandachtstraining leert u weer in balans, tot rust en in uw kracht te komen.

 

De volgende symptomen komen bijvoorbeeld in aanmerking voor psychosomatische behandeling:

  • Lichamelijke symptomen van stress: aanhoudende moeheid, slaapproblemen, gespannen spieren, misselijkheid, druk op de borst, benauwdheid, duizelgheid.
  • Psychische symptomen van stress: concentratie vermindering, vergeetachtigheid, piekeren, prikkelbaarheid, somber, angst, gejaagdheid.
  • Gedragsmatige symptomen van stress: meer fouten maken, chaotisch gedrag, vermijden van sociale contacten.


Prive- of werkgerelateerde conflicten, ziekteverzuim, onverwerkt verlies of ingrijpende gebeurtenissen kunnnen meespelen in het ontstaan van deze symptomen.