skip to content

 

Aangesloten bij;

 

 

 

 

 

 

onze praktijk steunt de stichting SOMOI.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Artrose en slijtageklachten

 

Een achteruitgang in de kwaliteit van het kraakbeen hoeft niet meteen tot klachten te leiden maar op den duur kan pijn het gevolg zijn. Deze pijn ontstaat meestal geleidelijk en treedt vooral 's ochtends op en bij bewegen en belasten van het gewricht. Ook het beginnen met bewegen na een periode van rust kan pijnlijk zijn.
Bovendien kan stijfheid ontstaan en is het mogelijk dat coördinatie en spierkracht afnemen. Artrose in de heup of de knie kan belemmeringen veroorzaken bij lopen, gaan zitten en traplopen. Mensen met ernstige artrose kunnen zich vaak moeilijk verplaatsen en zijn soms onvoldoende in staat zichzelf te verzorgen (bijvoorbeeld problemen met het aantrekken van schoenen). Goede bewegingsactiviteiten zijn bijvoorbeeld wandelen, fietsen en bewegen in het water.

De voedselvoorziening van het kraakbeen en de smering van het gewricht worden gestimuleerd door beweging.  Op die manier kan mogelijk een verdere achteruitgang van het kraakbeen worden voorkomen. Het is dus van groot belang dat u blijft bewegen en dat u probeert uw activiteiten gaande weg weer op te bouwen.

 

De oefentherapeut geeft u daarbij een stevige ondersteuning binnen uw eigen grenzen. Waar nodig zoekt de oefentherapeut samen met u actief naar oplossingen. De behandeling is breed. Er wordt niet alleen veel geoefend maar u krijgt ook voorlichting en advies.